AK Parti Beykoz İlçe Başkanlığı, 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla ilçede görev yapan mahalle muhtarlarıyla kahvaltıda buluştu. Toplantıya AK Parti İstanbul Milletvekili Avukat Mihrimah Belma Satır da katıldı.
Çavuşbaşı Kasrı Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen programa, AK Parti İstanbul Milletvekili Avukat Mihrimah Belma Satır’ın yanı sıra, AK Parti Beykoz İlçe Başkanı Muhammed Hanefi Dilmaç, İlçe Kadın Kolları Başkanı Gaye Zayıf, İlçe Başkan Yardımcısı Murat Yumurtacı, Beykoz Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Hüsnü Kolcu ve mahalle muhtarları katıldı.
Toplantıda günün anlam ve önemine ilişkin konuşan AK Parti Beykoz İlçe Başkanı Muhammed Hanefi Dilmaç, Beykoz’da 6 mahallenin planlarının onaylandığını ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkisi dâhilinde olan alanların 2022’nin sonuna kadar tamamlanması ile ilgili talimat verildiğini belirtti.
“MÜLKİYET PROBLEMİ YÜZDE 20 CİVARLARINA DÜŞTÜ”
İlçe Başkanı Muhammed Hanefi Dilmaç, “Beykoz’da genel olarak değerlendirme yapılırsa, ana sıkıntısı, önceki problemi neydi? Mülkiyet problemi. Benim belediye başkan yardımcısı olduğumda Beykoz’un yüzde 86’sında mülkiyet problemi vardı. Bu problem şimdi yüzde 20 civarlarına düştü. Şimdi en büyük problem nedir? İmar planları. Beykoz’un tüm planlarını AK Parti hükümeti ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapıyor gibi bir algı var. Beykoz’un planlarının yüzde 60’ı İBB tarafından yapılıyor. Bu planların hepsini bizim yapmamız gerekiyormuş gibi talepte bulunuluyor, böyle bir algı var. Tabii, biz bunlarla ilgileneceğiz.” dedi.
“VATANDAŞIN PROBLEMİ BİZİ DİREKT İLGİLENDİRİR”
Dilmaç, gelen talepler ile ilgili, “Ben yönetim kurulu üyelerime şunu söylüyorum; Vatandaş bize bir taleple geldiği zaman, bu İBB yetkisi demeyeceğiz. Vatandaşın problemi bizi direkt ilgilendirir. Bu anlamda İBB’nin de yapması gereken işleri biz İBB meclis üyelerimiz ve belediye başkanımız üzerinden çözmeye çalışıyoruz. Ama asıl, özellikle bu planlama olayları ile ilgili yapılan çalışmaların muhtarlar tarafından da bilinmesini istiyorum. Öngörünüm İmar Bölgesi’ne biz dokunamıyoruz. Büyük problemde orada.” ifadelerini kullandı.
YENİ BİR HASTANE İÇİN 50 DÖNÜMLÜK YER TEKLİF EDİLDİ
Başkan Hanefi Dilmaç, Beykoz’un imar planları dışında hastane ile ilgili de büyük problemi olduğundan bahsederek, “Biz belediye başkanımızla birlikte Bakan bey ile görüştük. Yer teklifinde bulunduk. Bakan bey, Beykoz’a bir hastane yapılacağına söz verdi. Bakan bey bize şunu dedi, ‘Mevcut olan yerleri, hastaneyi yıkıp yapamam. Şundan dolayı; Bu birkaç yıl oradaki vatandaşların hastane ile ilgili mağduriyetini oluşturur. Bana yer gösterin.’ Biz de bir yer gösterdik. Elmalı’nın girişinde büyük bir arazi var, o arazide 50 dönüm yer teklif ettik. Bakanımız zaten söz verdi, uygun görülürse oraya bir hastane yapmış olacağız. “ dedi.
“HALK BİZE GÜVENDİ”
İstanbul Milletvekili Mihribah Belma Satır, muhtarlara kendisini tanıtarak, “Sizler gibi biz de Milletvekili olarak seçilmiş kişileriz. Seçilmiş kişi olmak, çok değerli bir şey ama çokta büyük sorumluluk gerektiren bir şey. Biz mazeret ileri sürecek noktada değiliz. Çünkü halk bize güvendi, Milletvekili olarak oyunu bana, muhtar olarak da oyunu size verdi. Dolayısıyla biz gücümüz yettiği kadar çözüm üretmek durumundayız. Sorunları, konuları kulak ardı ya da masa altına süpürmeden çözmek durumundayız. Bu anlamda her konuyu yüzde 100 çözebiliyor muyuz? Çözemiyoruz. Çünkü öyle bir şey olsa dünya cennet olurdu. Ama çözmek için gayret gösteriyor muyuz? Gösteriyoruz.” diye konuştu.
MUHTARLARIN SORUNLARI ÇÖZÜLDÜ
Vatandaşın hak arama yol ve yöntemlerinin çeşitliliği ve hak ararken kurumların yetkinliğinin çok değerli olduğunu söyleyen Milletvekili Mihrimah Belma Satır, “Başkanımızın söylediği gibi bize bir talep geldiğinde bizim onu çözecek yetkinlikte olmamız lazım, hem yasal anlamda hem ekonomik anlamda hem de yönetişim anlamında. Bu anlamda muhtarların bir yasası yoktu. Biz bunu çözdük. Muhtarların özlük hakları ile ilgili bir takım eksiklikler vardı. Bunu çözdük. Özellikle Anadolu’da muhtarların talep ettiği bir takım konular vardı. Onu çözdük. Yani muhtarların yönetişim sistemi içerisinde olması için gerek yasal gerek uygulamada prosedürler koyduk. Bunları belli periyotlarla yapıyoruz. Çünkü alandaki en büyük sıkıntıyı, varsa teşekkürü, beğeniyi veya çözüm üretimini siz daha iyi biliyorsunuz.” ifadelerini kullandı.
“HERKES BEYKOZ’U KONUŞUYOR”
Beykoz’da çok iyi bir ekip olduğunu belirten Satır, sözlerine şöyle devam etti;
“Beykoz sorumlusu olmak benim için çok çok değerli. Gerçekten burada çok iyi bir ekip var. Hem belediye tecrübesi olan bir İlçe Başkanı’mız var, Beykoz’un abisi. Kadın Kolları Başkanı’mız var. İBB Meclis Üyesi, yıllardır tanıyorum, girmediğimiz ev kalmadı, çok çalışkan. Belediye Başkanı’mız da aynı şekilde İstanbul’a büyük hizmetleri olmuş. Beykoz’a da uyum sağladı ve gerçekten şuanda herkes Beykoz’u konuşuyor. Ben mecliste yürüdüğüm zaman herkes bana bakıyor. Beykoz ile ilgili yine bir şey geldi deniliyor.”
YURT SORUNU
Beykoz Muhtarlar Dernek Başkanı Hüseyin Hüsnü Kolcu, Beykoz’daki yurt sorununa deyindi ve muhtarlık seçimlerinin yerel yönetim seçimlerinden ayrıldığı için sitem etti.
“BAKANLIĞA KARŞI TAVIR ALMAK ZORUNDA KALIYORUZ”
Tokatköy Mahalle Muhtarı Galip Bekaroğlu, 2015’den beri Tokatköy’de Kentsel Dönüşüm süreci’nin devam ettiğini söyleyerek, “Bir gün olsun ne bir Bakan yardımcısı ne bir müsteşar ne bir il müdürü ne bir belediye başkanı ve yardımcısı ‘Muhtarım biz burada proje yapıyoruz, nedir fikriniz’ demedi. Biz de Bakanlığa karşı tavır almak zorunda kalıyoruz. Halkın düşündüğü şey şu, muhtarımız ilgilenmiyor.” dedi.
YENİMAHALLE SPOR SALONU KAPATILDI
Yenimahalle Mahalle Muhtarı Nevzat Cebeci, mahalleye yeni bir okulu yapılması talebinde bulunarak, kadınların gittiği spor salonunun iş güvenliği nedeniyle kapatıldığını ve büyük bir tepkiye yol açtığını dile getirdi.
Cebeci, Afgan vatandaşlara, 4 bin 700 TL civarında idari para cezasına tabii tutulduklarını ve bunun neye göre düzenlendiği sorusunu iletti.
32 YILLIK SORUN
Rüzgarlıbahçe Mahalle Muhtarı Sedat Altun, 32 yıldır sonuçlanamayan bir sorundan bahsederek, “2018 yılında bir kadastro çalışması yaptık. Yerlerimiz tam askıya çıkacakken bir gece durduruldu.” dedi ve bu sorunun çözülmesini istedi.
HİSAR’DA KAMUYA AYKIRI İŞLEYİŞ
Anadoluhisarı Mahalle Muhtarı Güzin Merve, mahalledeki bir otelin kamu düzenine aykırı bir şekilde çalıştığını ve Toplarönü’nde kafe yapımına bir dur denmesi gerektiğini söyledi.
25 BİN NUFÜSLU MAHALLEDE SAĞLIK OCAĞI YOK
Kavacık Mahalle Muhtarı Yasemin Şahin, 25 bin nüfuslu mahallede sağlık ocağı olmadığını aktararak, “Hastane’den bahsediyoruz, Kavacık’ın sağlık ocağı yok. “ dedi.
Baklacı Mahalle Muhtarı Mustafa Yıldırım, sistemde mahalledeki evlerde kimlerin oturduğunu göremediklerini dile getirerek mahallede kimlerin yaşadığını görmenin hakları olduğunu dile getirdi.
CHP’NİN İTİRAZIYLA DURDURULDU
Göksu Mahalle Muhtarı Gül Bağdatlı, imar affından yararlanıldığını fakat şuan iptal edildiğini söyledi.
Konu hakkında söz alan İlçe Kadın Kolları Başkanı Gaye Zayıf, bu kararın CHP’nin itirazıyla durdurulduğunu vurguladı.
“SEÇİLDİNİZ VE YAPMAK ZORUNDASINIZ”
Alibahadır Mahalle Muhtarı Ali İhsan Aydın, “Derelerin ıslahı için İBB’ye talep ilettik, İBB DSİ’ye yönlendirdi. DSİ 2010-2011 protokolünden dolayı bu çalışmaları İBB’nin yapması gerektiğini söyleyerek konuyu sürüncemede bıraktı. Bozkurt gibi olmamak için yaşam alanını tehdit eden alanlara acilen girilmesi gerekmektedir.” dedi.
Milletvekili Mihrimah Belma Satır, bu soruna ilişkin, “Rahmetli Kadir Topbaş döneminde, İBB kendi görevlerini yapmak dışında vatandaşa hizmet anlamında DSİ’nin yapacağı işi üstlenmiş anladığım kadarıyla. Bugüne kadar AK Parti döneminde bu taahhütlerin hepsi yerine getirilmiş. Bugün geldiğimiz noktada İBB yeni yönetimi DSİ bunu yapsın diyor. Ama burada bir protokol var. Nasıl zamanında AK Parti yaptıysa, siz de seçildiniz ve yapmak zorundasınız ben böyle anlıyorum. O protokolü yok sayamayız.” diye konuştu.